Spitsmuis

 

Algemeen
Spitsmuizen zijn geen knaagdieren, ze onderscheiden zich door de vorm van de kop en het gebit. In gebouwen wordt vrijwel altijd de huisspitsmuis aangetroffen, ze verspreiden een onaangename geur.

Uiterlijk
De rug van de spitsmuis is meestal bruin, soms donker en de buik is iets lichter. De schedel is smal spits toelopend, vandaar de naam spitsmuis.

Ontwikkeling
De vrouwtjes hebben gemiddeld 2 tot 4 worpen per jaar en een nestgrootte van gemiddeld 4 tot 6 jongen. Deze muis kan maximaal 1,5 jaar oud worden.

Leefwijze
Het zijn vlugge en beweeglijke diertjes, die goed kunnen zwemmen. De spitsmuis brengt een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort. Ze eten insecten, larven en soms zaadkorrels. De schuilplaatsen bevinden zich in onderaardse, zelf gegraven holen of in mollengangen. Meestal hebben ze een voorkeur voor ruig bedekt terrein.

Schade
Er ontstaat hinder door de stank en vervuiling door urine en uitwerpselen van de muizen. Wering Probeer alle openingen in de buitenmuren muisdicht maken, een goed en effectief middel hiervoor zijn bijenbekjes.

Bestrijding
Bel of mail de ongedierte specialist FHS ongediertebestrijding.